Lørdag November 25 2017

Nyheter fra Facebooks F8 Keynote 2017

04 21, 2017 av · Legg igjen en kommentar 

“Utvidet virkelighet” (augmented reality, AR) og kameraet stod i fokus på Facebooks utviklerkonferanse i San Jose, California 18. og 19. april. Kanskje fulgte du begivenheten live og fikk med deg alt det spennende Facebook har på menyen nå og i årene fremover?

Mark Zuckerberg fortsetter arbeidet med å bringe folk enda tettere sammen, og har med denne visjonen et ønske om å kunne forandre verden bittelitt. Istedenfor å bygge broer og skape skiller, vil han gi mennesker bosatt over hele kloden mulighet til å dele sine evner med andre og til å kunne bygge relasjoner over landegrenser. Med Facebooks nyvinninger er det ihvertfall sikkert at kommunikasjonen blir morsommere, om ikke enklere enn før! “Vi bygger verktøy som skal gi alle muligheten til å dele hva de ønsker med hvem de ønsker.”, uttalte Facebooksjefen på F8.

Mark Zuckerberg

Photo: Brian Solis CC

Mark Zuckerberg understreket at om det var kun en ting tilhørerne tok med seg hjem fra konferansen, så skulle det være følgende: “Vi gjør kameraet til den fremste plattformen for utvidet virkelighet”. Facebook legger vekt på å inkorporere AR i smarttelefonene. Dette står i kontrast til hva vi ser hos f.eks Microsoft, som tenker litt annerledes med sitt HoloLens AR-headset og Snapchat med sine nye briller. Zuckerberg listet opp de 3 teknologiske byggesteiner for augmented reality:

– Presis beliggenhet.
– 3D-effekter
– Objektsgjenkjenning

Vi fikk se et eksempel på “real augmented reality” i praksis: Telefonkameraet rettes mot en hverdagslig scene som f.eks et bord med kaffekopper eller en vinflaske på. Så skriver man en beskjed på skjermen og lar teksten “hoppe ned” på bordet og bevege seg rundt. Facebook har kommet langt når det gjelder objektsgjenkjenning. Dette gjør det mulig å identifisere forskjellige objekter i bildet slik at man kan velge relevante effekter å legge til. Når man klikker på kaffekoppen, får man fram effekter som for eksempel vanndamp, eller en ekstra kaffekoppp. Kanskje hadde det vært fint å vite årgangen på vinflaska, eller til og med få opp en link der man kan kjøpe den (om man ikke bor i Norge, selvsagt)? Så kan man jo legge til en plante på bordet, sette en sky over og la det regne over den virtuelle. Ganske stilig!

Facebook Spaces

Bursdagsfeiring i VR

Foto: Facebook

Barnlige sjeler fikk altså mye å kose seg med under årets F8 Keynote. Noe av det morsomste som ble vist frem, var Spaces, som allerede nå er ute i betaversjon. Med et VR-headset og Spaces kan du kommunisere med venner som fysisk befinner seg milevis fra deg, samtidig som du er i samme VR-rom som dem, eller kanskje til og med på samme solfylte VR-strand! Ikke nok med det, du kan f.eks tegne en hatt direkte i VR-lufta og sette det på hodet til en av kameratene dine. Bildene fra Facebook-kontoen brukes til å lage og justere utseendet på AR-personligheten din. Man kan vise hverandre foto, videoer og tegne 3D-objekter, spille spill og til og med ta VR-selfier sammen med vennene sine! Det er selvsagt mulig å ha videosamtaler i Messenger med folk som ikke er i VR også.

Facebook Spaces

Foto: Facebook

Haugevis av morsomme effekter – og noen nyttige

Facebook er som vi vet opptatte av at vi brukerne skal dele mer, både små og store ting. Kanskje synes du at hverdagen din er for kjedelig og nøytral til å deles? Med alle de nye Facebook-effektene kan du gjøre den spennende nok til at den kan deles! Mange av oss synes kanskje vi allerede deler mer enn nok, men dette er ihvertfall en mulighet til å gjøre en i utgangspunktet litt kjedelig dag mer fargerik og positiv. “Share what matters to you on a daily bases. Make it funnier!”

Skilpaddetegning i 3D

Foto: Facebook

Noe vi syntes var praktisk med denne blandede virkeligheten til Zuckerberg, var muligheten til å skrive og legge igjen en virtuell beskjed. Den virtuelle lappen kan legges igjen hvor som helst, så lenge man har en eksakt stedsplassering. Har du vært på restaurant i lunsjen, kan du for eksempel skrive en lapp til kollegaen din som skal dit i morgen – om hva du anbefaler fra menyen, hvilken rett som var fantastisk god, osv. Eller du kan henge opp en VR-handleliste hjemme på kjøleskapet.

Blandingen av kunst og teknologi er også veldig spennende. Da tenker vi på muligheten til å lage og oppdage store VR-kunstverk rundt omkring i byen. Der kan være prosjekter som er altfor kompliserte å lage i “real life”, men som er mulig å gjennomføre i augmented reality.

Det ble også snakket om AI (kunstig intelligens) og andre nyttige oppdateringer for virksomheter på Messenger-plattformen. Ønsket er å forvandle Messenger til å bli alle meldingers svar på “Gule Sider”.  Man kan også strømme musikk inne i Messenger-appen, med den nye Spotify og Apple Music-integreringen. Det blir flere muligheter til videostrømming til Facebook Live, blant annet direkte fra et profesjonelt kamera eller fra en drone. Facebook presenterte også to nye 360-graders utviklerkameraer, x24 og x6.

Facebook planlegger en teknologi som de håper vil gjøre det mulig å skrive med tankene, altså med hjernebølger.

Alle disse konseptene er ikke klare til bruk i morgen, men de kommer til å forandre hvordan vi bruker telefonene våre, og etterhvert all teknologi!

Si din mening

Fortell oss hva du synes...
og ja, hvis du vil ha et bilde ved siden av kommentaren din, skaff deg en gravatar!